Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 600 μέτρων περίπου του όρους Αταβύρου με θαυμάσια θέα. Από το χωριό ο καθένας μπορεί να θαυμάσει τη φύση από την Παναγιά Τσαμπίκα έως το Κιοτάρι, ενώ ανεβαίνοντας στο πυροφυλάκιο  που βρίσκεται στο βουνό Μεταμόρφωση (Κουκούας) μπορεί να θαυμάσει όλη τη Νότια Ρόδο.

Ο Άγιος Ισίδωρος έχει πολλές πηγές από τις οποίες ρέει άφθονο δροσερό, γάργαρο νερό με μικρή περιεκτικότητα σε άλατα.

Οι μεγαλύτερες είναι η πηγή «ΡΗΜΟΚΕΚΙΑ», η πηγή «ΓΙΕΡΓΙΕΣ» από τις οποίες υδρεύεται το χωριό, η πηγή «ΚΟΥΜΟΥΝΟΥ» και η πηγή «ΣΟΥΛΟΥΝΤΡΑΝΑ» της οποίας το νερό περιέχει φθόριο το οποίο κάνει καλό στα δόντια.

Όλες οι πηγές είναι επισκέψιμες και το νερό τους με πρωτοβουλία του Δήμου ελέγχεται σε τακτά διαστήματα από το Χημείο του Κράτους.

Από το χωριό ξεκινάει ένα μονοπάτι που καταλήγει στην κορυφή του Αταβύρου. Μέσω του μονοπατιού επισκέπτονται όλη τη διάρκεια του χρόνου πολλοί πεζοπόροι με μεμονωμένα ή με οργανωμένες εκδρομές.

Επίσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ισιδώρου διοργανώνει μια φορά το χρόνο την πετυχημένη εκδήλωση «Ανάβαση Αταβύρου» για να γνωρίσουν όλο και περισσότεροι την ομορφιά του Αταβύρου, να θαυμάσουν την φανταστική θέα από την κορυφή και να δουν τα ερείπια του ναού του Αταβύριου Δία.

Η εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα με πολλές αγιογραφίες και μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Η χάρη του Αγίου Ισιδώρου εορτάζεται στις 14 Μαΐου.

Υπάρχουν τα εξωκλήσια Άγιος Γεώργιος (δύο εξωκλήσια δίπλα-δίπλα παλιό και νέο), Άγιος Νεκτάριος και Άγιος Ιωάννης ενώ στο δρόμο προς Έμπωνα βρίσκεται η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (Αρταμύτης).

Επίσης υπάρχει ένας βράχος τον οποίο ένας μοναχός πελέκισε και κατασκεύασε μέσα σ’ αυτόν ένα κατάλυμα, όπου εκεί έζησε ασκητική ζωή μέχρι που πέθανε. Οι ντόπιοι το ονομάζουν «Τρύπα του Καλόγερου».

Στον Άγιο Ισίδωρο σώζονται μέχρι σήμερα αρκετά έθιμα τα περισσότερα γίνονται το Πάσχα, όπως οι «ΒΟΥΡΝΕΣ», το μοναδικό έθιμο που γίνεται στην Ελλάδα, το οποίο κρατάει τρεις ημέρες, από το Μεγάλο Σάββατο έως τη Λαμπρή Δευτέρα και συμμετέχουν σ’ αυτό οι λέυτεροι του χωριού. Σ’ αυτό περιλαμβάνεται το άναμμα του καλαφουνού, το κάψιμο του Ιούδα και το Δικαστήριο που είναι και η αποκορύφωση του εθίμου.

Άλλα έθιμα είναι το έθιμο του μαναλιού, του Λαζάρου, του καψίματος των πρωτομαγιάτικων στεφανιών, διάφορα έθιμα του γάμου κ. ά.

Στη τοποθεσία «ΠΙΘΑΝΙΤΗΣ» του Αγίου Ισιδώρου έχει κατασκευαστεί το ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΡΟΔΟΥ που είναι το μοναδικό στο νησί. Μια επένδυση που εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο.

Στην τοποθεσία «Αι Σίερου» υπάρχουν επίσης δύο εργοστάσια. Το εργοστάσιο κρασιού του Βασίλη Κυριακούλη και το εργοστάσιο νερού του Εμμανουηλ Κυριακούλη.

Επίσης υπάρχουν τρία παραδοσιακά καζάνια που κάνουν απόσταξη το μούστο των σταφυλιών και παράγουν την παραδοσιακή «ΣΟΥΜΑ».

Το παραδοσιακό τσαγκαράδικο του Παναγιώτη Κιαουρτζή, ίσως το μοναδικό που υπάρχει στη Ρόδο, φτιάχνει παραδοσιακά υποδήματα τα «ΣΤΙΒΑΝΙΑ».

Παραδοσιακή Κουζίνα :

Ο Άγιος Ισίδωρος έχει αρκετά παραδοσιακά φαγητά και μεζέδες τα οποία συνοδεύονται πάντα από Σούμα η ντόπιο κρασί όπως , Κουλλουρία, Τοπικά μακαρόνια, Πασχάτης, κατσικάκι Αταβύρου με ντόπιες πατάτες τηγανιτές στη φωτιά και διάφορους μεζέδες όπως μανίτες, μόπλευρα, μόγλωσσα, κατητάρια, κ.ά.

 

ΑΓΙΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

                           

 

Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι: 

         Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ισιδώρου «Ο ΑΓΙΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ»

         Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αγίου Ισιδώρου.

Διαμονή :

Δημοτικός Ξενώνας Αγίου Ισιδώρου.

Πληροφορίες Δήμος Αταβύρου στο τηλ. 2246360101

Καταστήματα :

Στον Άγιο Ισίδωρο υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία στα οποία μπορεί να απολαύσει κάποιος τοπικό φαγητό, μεζέδες, σούμα, ντόπιο κρασί κ.ά.

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΙΔΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΑΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΦΕΝΕΙΟ – ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ  
ΚΙΑΟΥΡΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ  
«Ο ΒΡΑΧΟΣ» ΚΑΦΕΝΕΙΟ – ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ 2246051205
ΠΑΠΠΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΦΕΝΕΙΟ – ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ 2246051333
ΣΤΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ -
ΣΤΑΤΗΣ ΣΤΑΤΗΣ ΚΑΦΕΝΕΙΟ -
ΣΤΕΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΦΕΝΕΙΟ – ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ – ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ 2246051285
ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΚΑΦΕΝΕΙΟ -

ΦΟΥΣΤΕΡΗ ΙΩΑΝΝΑ "ΑΛΕΤΡΟ"

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ  

 

© agios isidoros 2010